Musikskola

Musikskola för nybörjaren

Vad är det som låter? frågar sig små barn tidigt.

Nyfiket och förtjust registreras ljud av små öron. Extrakul är det om det är musik av något rytmiskt slag.

Vi föds till (oftast) glada musikkonsumenter.

Musikskola inom soul

Genom dagis och skolan sorteras barnen senare in i olika musikaliska fack.

De musikaliska och de omusikaliska.

Ungdomsårens sökande efter identiteter, hemmets musiktraditioner och kanske skolans musiklärare formar sedan musiksmaken.

Fram träder en hårdrockare, en balladälskare, en syntare, en schlagerdiggare, en som lyssnar på klassiskt. Och kanske en som spelar själv.

Trots olika inriktningar möter de alla samma musik i det offentliga rummet.

Hissmusik, krogmusik, varuhusets musik och till och med second hand-affären Myrornas reklamradioskval.

Utan att vi märker det registreras ljud och signaler kopplade till olika reflexer.

Från McDonald´s jingel som förväntas locka oss till hamburgerköp till olika programs vinjettmusik som gör att vi ska hitta rätt ”mat för öronen”.

Konsumtionssignaler som letar sig in hos vårt undermedvetna.

Men så är det inte med musiken vi presenterar i tidskriftentid.se.

Här finns bara ädla och äkta känslor.

I dag ger jag dig tips på en artist med bra låtar. En musikskola eller mer soulskola för nybörjaren. För dig som vet att musik som inte talar till hjärtat är onödig. Det handlar om musik som alltid är på din sida och som förstår dig i varje ögonblick. Musik som gråter – när du gråter. Musik som ger dig kraft – när du behöver. Musik för dig – som har ett hjärta. Musik som får – ditt hjärta att bulta.

Jag börjar med Otis Redding som tragiskt omkom 1967 i en flygolycka. Och även om han endast blev 26 år så var han en etablerad artist som hann skriva mängder av låter. Ung men ändå i början av en fantastisk karriär vid sin död. Otis är extremt soulful och sjunger med en inlevelse som får det mest förhärdade hjärtat att slå snabbare. Bäst tycker jag Otis Redding är i de lugna balladerna som han långsamt bygger upp till oanade fyrverkerier.

Jag föreslår att du börjar med att lyssna på några av hans tidiga skivor och låtar. Varför inte starta med att köpa den underbara skivan The Great Otis Redding Sings Soul Ballads eller kanske testköpa enstaka låtar som That’s How Strong My Love Is eller den vackert stegrande Try A Little Tenderness. Otis skrev även Respect som Aretha Franklin fick en jättehit med och gjorde även en egen inspelning av Rolling Stones-låten Satisfaction som gav honom många nya beundrare.

Otis Redding skrev många av sina låtar tillsammans med en annan legendar, gitarristen Steve Cropper från MG’s som var kompband hos skivbolaget Stax.

Han finns att köpa i de flesta skivaffärer på CD men går också att hitta på vinyl med ett vackert omslag. Om du letar på nätet kan du lätt hitta platser som säljer också enstaka låtar.